dhmarpaideia
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

dhmarpaideia

dhmarpaideia
Διαχειριστής
Προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για το σύστημα διοίκησης των πανεπιστημίων στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής

Η Δημοκρατική Αριστερά προσέρχεται στο διακομματικό διάλογο με την πεποίθηση ότι είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έχει προτείνει γενικό πλαίσιο αρχών για τις αναγκαίες αλλαγές.

Ειδικότερα για το σύστημα διοίκησης προτείνουμε:
Η διοίκηση των ιδρυμάτων, η οποία χαράσσει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική τους και εγγυάται τον ακαδημαϊκό και αυτόνομο χαρακτήρα τους, πρέπει να είναι ισχυρή και ανεξάρτητη από ομάδες συμφερόντων μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο. Η διοίκηση πρέπει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της πανεπιστημιακής κοινότητας και να διαθέτει δημοκρατική νομιμοποίηση από αυτή.
Με την προϋπόθεση ότι οι αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης των ιδρυμάτων θα προσδιοριστούν με σαφήνεια και διακριτότητα, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα διαρχίας με ό,τι αυτά συνεπάγονται, αντιμετωπίζει θετικά τη δημιουργία μιας διφυούς διοικητικής δομής που θα παρέχει την εγγύηση ισχυρών θεσμικών αντίβαρων.
Στο πλαίσιο αυτό θα συμφωνήσουμε με τη δημιουργία Συμβουλίων με εποπτικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες σχετικές με:
• τον προϋπολογισμό του ιδρύματος
• τον απολογισμό λειτουργίας
• τη στρατηγική ανάπτυξης του ιδρύματος (συνεργασίες κ.α.)
• τον προγραμματισμό και την προγραμματική συμφωνία με την πολιτεία
• την αξιοποίηση της περιουσίας του ιδρύματος
• την έγκριση και αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας του (Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας, οργανόγραμμα κ.α.)
• τις διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου και την τήρηση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας
• την ευρωπαϊκή και διεθνή προβολή του Ιδρύματος

Το Συμβούλιο προτείνεται ν’ αποτελείται κατά πλειοψηφία από αιρετούς εκπροσώπους των μελών ΔΕΠ και από εξωτερικά μέλη. Τα ειδικά εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ του ιδρύματος που συμμετέχουν στο Συμβούλιο δεν μπορούν να είναι παράλληλα μέλη της Συγκλήτου. Τα εξωτερικά μέλη, τα οποία μπορεί να είναι είτε Έλληνες είτε διεθνείς προσωπικότητες, επιλέγονται από τους αιρετούς με τρόπο που ορίζει ο εσωτερικός κανονισμός του ιδρύματος. Στόχος των ρυθμίσεων πρέπει να είναι η εξισορρόπηση μεταξύ των εποπτικών – ελεγκτικών αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου και των ακαδημαϊκών - διοικητικών της Συγκλήτου. Η διάρκεια της θητείας του Συμβουλίου δεν πρέπει να συμπίπτει με τη διάρκεια της θητείας της Συγκλήτου και του Πρύτανη.

Ο Πρύτανης προτείνεται να εκλέγεται από τα μέλη ΔΕΠ του ιδρύματος, να προεδρεύει στη Σύγκλητο και στο Πρυτανικό Συμβούλιο και μαζί με τη Σύγκλητο να έχουν την ευθύνη της ακαδημαϊκής διοίκησης του ιδρύματος. Αντιστοίχως αιρετοί είναι και οι Αντιπρυτάνεις, Κοσμήτορες, Πρόεδροι Τμημάτων.

Η Σύγκλητος είναι το ανώτατο ακαδημαϊκό όργανο και αποφασίζει για τις ακαδημαϊκές υποθέσεις του ιδρύματος. Η σύνθεση της Συγκλήτου περιορίζεται σε 15 – 30 μέλη, ανάλογα με το μέγεθος του ιδρύματος, και περιλαμβάνει τον Πρύτανη, τους Αντιπρυτάνεις, τους Κοσμήτορες των Σχολών. Οι φοιτητές συμμετέχουν στις διαδικασίες εκλογής αποκλειστικά των δικών του εκπροσώπων.
Η γνώμη της Πανεπιστημιακής κοινότητας πρέπει να ακουστεί, όπως όμως και όλης της κοινωνίας, όπως εκπροσωπείται και από τα κόμματα, γιατί τα Πανεπιστήμια ανήκουν σε όλη την κοινωνία. Είναι λυπηρό ωστόσο που οι πρυτάνεις δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις υπέρ μιας μεταρρυθμιστικής προοπτικής. Η ελληνική κοινωνία και οι νέοι ειδικά έχουν πολλές προσδοκίες από τα Πανεπιστήμια και εμείς ως πολιτική ηγεσία πρέπει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους.

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Powered by: Forumotion | phpBB

   Άμεση συζήτηση  
Forumgreek.com | ©phpBB | Δωρεάν φόρουμ υποστήριξης | Αναφορά κατάχρησης | Πρόσφατες συζητήσεις